06.05.2013

Israel bombet våpenforsyninger i Syria.

Det israelske flyvåpenet (IAF) gjennomførte i helgen minst to bombetokt over Syria med 48 timers mellomrom for å ødelegge raketter som skulle overføres til terrorgruppen Hizballah i Libanon. Det første angrepet fant sted fredag, mens natt til søndag ble et stort våpenlager jevnet med jorden utenfor Damaskus. Syria sa i etterkant at angrepet var en krigserklæring.

Advart på forhånd
Israel har lenge advart Syria og terrorgrupper som Hizballah at de ikke vil tillate at avanserte våpen havner i hendene på Hizballah og andre terrororganisasjoner i regionen. Søndagens tokt markerte tredje gang på under seks måneder at Israel har ødelagt våpenlaster på vei til Hizballah. Blant målene søndag var et stort lager av iranske Fateh-110 raketter, som kan nå det aller meste av Israel fra Sør-Libanon, og som har et stridshode på 600 kilo. De enorme eksplosjonene og den påfølgende brannen indikerte en vellykket aksjon for IAF, og at rakettene eksploderte på lageret, ifølge ubekreftede meldinger.

Kalkulert risiko
Israels bombing av våpenforsyninger i Syria er en kalkulert risiko, mener flere observatører. Syria som sliter med en over to år lang borgerkrig i landet som har svekket regimet til diktator Bashar Asad, er trolig for svak til å risikere en krig mot Israel samtidig som de kjemper mot opprørsstyrker innad. Et syrisk angrep mot Israel vil trolig bare bli aktuelt dersom Assad ønsker å begå diktatorisk selvmord og at han derfor vil dra Israel inn i en kort men katastrofal krig.

http://www.karmel.net/2013/05/06/nyhetssammendrag-06-mai-2013/