11.11.2013

Dødsdømt Europæisk satelit kan falde til Jorden i nat, men hvor?

En Europæisk satellit, der er ved afslutningen på sin mission, ventes at falde ned fra rummet i aften. Spørgsmålet er bare, hvor dens forkullede og forvredne rester vil falde.

Ifølge ESA’s forudsigelser kan den faldende GOCE-satellit falde til Jorden engang søndag aften (nov. 10) eller tidligt mandag. Rumfartøjet, der kortlægger tyngdekraften, løb tør for brændstof midt i oktober og er faldet mod Jorden lige siden.

"Satellitten befinder sig i en højde på 147 km (91 miles), og falder med en hastighed på mere end 1 km (0,6 miles) i timen," skrev ESA’s driftschef for GOCE-rumfartøj, Christoph Steiger, i en statusopdatering i dag og tilføjede, at atmosfærens tiltrækning af satellitten er for høj at måle."

"I betragtning af det hurtige fald fra stor højde og forandringen af miljøforholdene er afslutningen på flyoperationen nært forestående."

GOCE-rumfartøjet er omkring 17 fod (5,3 meter) lang og 3.2 fod (1 m) bred. Det vejer omkring 1100 kg, og ESA-forskerne forventer, at 25-45 fragmenter af satellitten vil overleve den brændende rejse gennem Jordens atmosfære. Det største fragment kan veje op til 90 kg.

http://news.yahoo.com/doomed-european-satellite-may-fall-earth-tonight-where-124833713.html

Se desuden: Tonstung satellit er styrtet ned på ukendt sted