26.02.2015

Islamisk Stat bekender sig til dommedags-Islam.

Det er en misforståelse, at Islamisk Stat er uislamisk. For at forstå og bekæmpe gruppen er vi nødt til at forstå dens teologiske afstamning, siger Bernard Haykel, der er ekspert i Islamisk Stats teologi.

En julidag i fjor trådte Abu Bakr al-Baghdadi, leder af Islamisk Stat (IS), op på prædikestolen i al-Nuri-stormoskéen i Mosul i Irak og udråbte midt i en ellers ordinær Ramadanprædiken sig selv som Kalif Ibrahim - den første Kalif i generationer, herskeren over alle Muslimer.

Islamiske lærde fra hele Verden fordømte al-Baghdadi som en grandios bedrager, men hans proklamation blev hørt af tusinder af unge mænd og kvinder, der valfartede til Syrien for at melde sig under IS' sorte faner. Lige siden har Verden måbet over den voksende tilstrømning til al-Baghdadi og det rædselsregime, han hersker over.

Moderate Muslimske organisationer stempler IS som ”uislamisk”, og det samme gør verdensledere som USA's præsident, Barack Obama, der konsekvent undlader at bruge ordene ”Islam” og ”Muslim” til at beskrive truslen fra den ekstremistiske gruppe.

Men det er både forkert og uklogt at negligere IS' religiøse rødder, siger Bernard Haykel, der er professor i nærøstlige studier ved Princeton Universitet i USA og en førende ekspert i Islamisk Stats teologi.

http://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/islamisk-stat-bekender-sig-til-dommedags-islam