07.08.2015

Goliats enorme byport er funnet.

Fra Israeltoday.no/
6. august 2015.

En ekspedisjon, gjort av Bar Ilan-Universitetet, har oppdaget et festningsanlegg og en gigantisk stor port inn til den Bibelske filisterbyen Gat, hjemstedet til Goliat.

Den ekstra store porten var helt sikker stor nok til å bane vei for den berømte kjempen, selv om han aldri kom tilbake etter møtet David.

Gat var den største byen i Israel under 10. og 9. århundre før Kristus, som var tiden for det store riket for Israel. Byen ligger i Judea omtrent halvveis mellom Jerusalem og Ashkelon i sentrale Israel.

Prof. Meir Ettinger fra Departementet for Studier og Arkologi, sier, at byporten er blant de største funn i Israel og er et bevis på den status og innflytelse, byen Gat hadde i denne perioden.

Blant de ulike byggene, avdekket i byen, finnes også et jernproduksjonsanlegg, stort nok til å produsere den type våpen, som ble brukt av Goliat, som nevnt i Bibelen.

Byen ble erobret og ødelagt av Syrias konge i Damaskus, rundt år 830 f.Kr. Porten til filisterbyen Gat var så imponerende, at det fikk omtale i 1 Samuelsbok kapittel 21 i historien om Davids flukt fra kong Saul til Akis, kongen i Gat.

Gat er en av de største og eldste ruiner i Israel og ble bebodd nesten kontinuerlig fra 5. årtusen f.Kr. til moderne tid. Dette er funn, sammen med andre viktige funn fra området, som også beviser et jordskjelv i det 8. århundre f.Kr. - noe, som de tror, er jordskjelvet nevnt i Amosbok 1: 1.

Det er også oppdaget funn av de eldste inskripsjonene noensinne fra Filisterne. Inskripsjonen inneholder to navn, som ligner på navnet Goliat. I tillegg ble et stort utvalg av våpen, benyttet av Filistrenes, avdekket sammen med omfattende bevis på fangenskapet og ødeleggelsen av byen, gjennomført av kong Hasael, som nevnt i 2 Kongebok 12:18.

Det er også bevis for de første Filisterbosetningen i Kanaan fra rundt 1.200 f.Kr. Og det er mer om denne gigantiske historien.

Skriften forteller oss, at David valgte fem glatte steiner, da han gikk ut for å møte Goliat (I Samuel 17:40). Tenkte han, at han kunne bomme med de første? Eller trodde han, at Goliat vil vente på ham, hvis han bommet?

Vi vet, at Goliat hadde fire kjempebrødre, som kalte seg "Filisterfyrster" i Joshua 13:3. Når David gikk ut for å møte den enorme krigeren i Gat, visste han, at han også måtte forholde seg til Goliats overdimensjonerte brødre.

Faktisk, de fire andre Filistrenes gigantene møtte tilslutt opp i 2 Samuelsbok 21:22 bare for å bli slått av David og hans menn. David forsto, at for å oppnå full seier, måtte Israel kastet ut alle kjempene i landet.

Du kan ikke bare forholde deg til et festningsverk (eller synd), men man må være forberedt på å gå hele veien. Det er bedre ikke å kaste den første steinen, bare for å oppdage, vi er i en kamp, som vi ikke er forberedt på.   